Antwerp Race

sinds 1988

Deze jaarlijks gehouden Antwerp Race start te Breskens (grotere deelnemers) en Terneuzen (kleinere deelnemers) en finisht op de Antwerpse Rede.

Traditioneel wordt de race midden oktober gevaren. Sinds haar eerste uitgave in 1988 kent ze een steeds toenemend succes.

Meer dan honderd deelnemende zeiljachten, bemand door honderden zeilers, tientallen volgboten en reddingsvaartuigen, vele toeschouwers op de Rede, zowel op Rechter- als op Linkeroever. De prijsuitreiking sluit deze zeilsportclimax af met een prijsuitreiking aan de Royal Yacht Club van België aan de zuidkant van Jachthaven Antwerpen Linkeroever.

 

Unieke race op de Schelde

Al jaren kwamen de Antwerpse zeiljachten, die in het zeilseizoen aan de Belgische kust of in Zeeland hun zomerligplaats hadden, naar hun respectievelijke Antwerpse jachtclubs voor winterberging. Ze ontmoetten elkaar te Breskens of Terneuzen vanwaar de tocht gezamenlijk werd afgelegd. De koninklijke Antwerpse Watersport Vereniging (S.R.N.A.) kwam zo op de idee er een wedstrijd van te maken.

 

1988

In 1988 ging de eerste officiële Huysman Antwerp Race van start onder de bezielende leiding van Frans Lemmens. Hij zag de race groots waardoor hij de Belgische en Nederlandse autoriteiten erbij kon betrekken en de nodige sponsors kon werven.

Sinds 1994 hebben 5 Antwerpse jachtclubs en één Nederlandse zich in een vzw verenigd. De Huysman Antwerp Race werd een begrip in de jachtmiddens en het aantal deelnemers groeide en trok ook buitenlandse deelnemers aan, zowel vanuit Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Uiteindelijk diende, op vraag van de autoriteiten, het aantal deelnemers beperkt te worden tot 225 zeiljachten en tientallen reddings- en begeleidingsboten, plus verschillende toeschouwersschepen.

Niet alleen is door de jaren heen de belangstelling van pers en andere media toegenomen, ook de Antwerpse stadsdiensten schenken de nodige aandacht aan het evenement.

De Huysman Antwerp Race herinnert de Antwerpenaar aan zijn verbinding met de Schelde, met de zee en met de scheepvaart.  

 
antwerp race 1988

Inrichtende watersportvernigingen

VVW
rycb
KLYC
srna
wv breskens
YCH