Unieke samenwerking tussen Nederlandse en Belgische scheepvaartpolitie tijdens Huysman Antwerp Race

Samenwerking scheepvaartpolitie

De Huysman Antwerp Race, de zeilrace over de Westerschelde die gevaren werd op zaterdag 9 oktober, is één van de moeilijkste zeilwedstrijden om te organiseren. De race vertrekt vanuit Breskens en vanuit Terneuzen en eindigt voor de rede van Antwerpen. De wedstrijd passeert daarmee niet alleen de Belgisch-Nederlandse grens maar tegelijk ook één van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Dat vraagt een nauwgezette samenwerking tussen Nederland en België.  

Wim Peleman, hoofd redding en begeleiding van de Royal Yacht Club België verklaart dat zowel de Belgische en Nederlandse scheepvaartpolitie in beide landen rechtsbevoegdheid hebben tijdens de Antwerp Race. Een wereldprimeur!

Wim Peleman
Foto: Wim Peleman (met blauwe pet), hoofd redding en begeleiding RYCB

De snelle RIB boten (Rigid Inflatable Boat) die zorgen voor een veilige en vlotte begeleiding van de wedstrijd zijn dit jaar voor het eerst ook bemand door politiemensen met de Belgische en Nederlandse nationaliteit om de samenwerking te bevorderen. Het partnerschap werd positief onthaald door alle betrokken partijen en zal in de toekomst zeker nog vruchten afwerpen. 

Een triomfantelijke finish voor de Rede van Antwerpen zat er dit jaar voor de zeilers echter niet in. De wedstrijdbaan werd ingekort ter hoogte van Doel vanwege te weinig wind. De deelnemers vaarden dan maar op motor verder naar Antwerpen waar zij hun opwachting maakten aan de jachthaven op de Linkeroever.