Nieuws

Waarom geen wedstrijd varen naar de winterberging?

Editoriaal Roger Thierry

voorzitter Antwerp Race 2018

Een vraag die dertig jaar geleden aan de bestuurstafel van S.R.N.A. werd gesteld. De eerste editie telde 24 deelnemers. Al vlug nam S.R.N.A. de andere Antwerpse zeilclubs en de clubs van Breskens en Terneuzen aan boord. Onder andere, onder de bezielende medewerking van wijlen Frans Lemmens groeide de Antwerp Race uit tot de grootste zeilwedstrijd der lage landen met een deelnemersveld gelimiteerd tot 225 schepen. Meer dan duizend zeilers voeren op een zaterdag in oktober van de scheldemonding naar de Antwerpse rede. Tot op vandaag is het een goed geolied team dat voor het veilige verloop van deze wedstrijd zorgt.

Antwerp Race 2017Op 7 oktober 2017 ging de dertigste editie van start.  Een stevige wind zorgde voor veel spektakel op de ruime koersen. Verschillende schepen waren onder spinnaker moeilijk onder controle te houden. Maar bij de aankomst primeerde vooral het “feel good” gevoel zelfs bij druilerig regenweer.

157 starters verdeeld over 12 klassen streden voor de overwinning. De Azawakh, Balthasar, Cap, Sorcier noir, Azuree, Playstation, Denebola, Famous Gull III, Farouche, Onrust, Triki en Smile 22 behaalden de eerste plaats in hun klasse.

De snelste van de Maxi’s was de Tonnerre 4 van Piet Vroon, hij had slechts 3u51’nodig om van Breskens tot Antwerpen te surfen.

De Antwerp Race is nog steeds het grootste zeilevenement van ons land.

Er is echter een merkbare terugval in het aantal deelnemers.  Zo kwamen er in 2015 nog 192 schepen aan de start, in 2017 was het aantal gedaald naar 157 schepen. De grootste daling was in de CR2 klasse, van 49 naar 26 deelnemers.

Het opzet van de Antwerp Race is een totaal beleving van wedstrijdzeilen, kameraadschap en vooral een zeilersfeest.  De organisatie doet er alles aan om er een echte happening van te maken. Dit kan enkel wanneer de zeilers ons verder blijven steunen. Wij rekenen dan ook op jullie sportieve deelname en staan open voor elke suggestie om terug meer schepen aan de start te krijgen.

 

Roger Thiery

Voorzitter Antwerp Race 2018