Nieuws

Eric De Smedt

Editoriaal Eric De Smedt, voorzitter

Beste Antwerp Racers,

Optimistjes of zeegaande zeiljachten, zet er twee bij mekaar en de ene probeert de andere de loef af te steken.  Dat zit ’m gewoon in ons zeilersbloed.  En dus ook in de jaren ’80 van de vorige eeuw, wanneer Antwerpse zeilers samen de Westerschelde opvoeren richting winterberging, kreeg je vanzelf een wedstrijdje.  Waarom maken we daarvan geen echte wedstrijd, dachten Roger Thiery, Wilfried Lemmens, Harry Joris en enkele kompanen in 1988.

De Antwerp Race was geboren, intussen uitgegroeid tot de grootste zeilwedstrijd der lage landen, met elk jaar opnieuw een internationaal deelnemersveld van meer dan 200 jachten en 1.000 zeilfanaten.  En op zaterdag 7 oktober krijgen we de 30ste editie van dit spektakel, jawel.

Voor de 30ste keer met zulke massale zeilvloot de verraderlijke Westerschelde opvaren, bovendien een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld, dat verdien je niet zomaar.  Een klein leger vrijwilligers van zes Belgische en Nederlandse watersportverenigingen slaat dan ook samen met de Belgische en Nederlandse autoriteiten opnieuw de handen in elkaar om van deze Antwerp Race alweer een formidabel maar bovenal veilig evenement te maken.

Ook onze publieke en operationele sponsors bereiden zich voor en de Notice of Race staat intussen online: www.antwerprace.be.  De wedstrijdbepalingen volgen en de inschrijvingen worden online geopend op 18 september om 9u.

Na afloop genieten de deelnemende jachten zoals gebruikelijk van een gratis overnachting in beide Antwerpse jachthavens, dit jaar gebeurt de “after sail” opnieuw in en rond de jachthaven op linkeroever.

Eerst nagenieten en wilde verhalen uitwisselen rond de toog in de “blekke” RYCB loods vlak aan de jachthaven, terwijl de clubhuizen van KLYC, RYCB, VVW en SRNA zich opmaken om jullie nadien te verwelkomen voor een stevig zeilersdiner.  De verschillende AR menu’s komen binnenkort online, tijdig reserveren is zeker de boodschap tenzij je de noodrantsoenen aan boord wil aanspreken.  Een gratis shuttle verbindt jachthaven linkeroever met VVW en SRNA.

De prijsuitreiking wordt de officiële afsluiter van deze 30ste Antwerp Race, daarvoor spreken we opnieuw af in de “blekke” loods net ten zuiden de jachthaven op linkeroever.

Kortom, de vzw Antwerp Race en al zijn kostbare partners zijn er alweer geheel klaar voor.  Ik kijk er alvast naar uit jullie Antwerp Racers te verwelkomen, eerst ter gelegenheid van de skippers night op woensdagavond 4 oktober.

 

Eric De Smedt

Voorzitter Antwerp Race 2017